Учениците и фалшивата информация в социалните мрежи

25
юни2022

Десетокласниците Стефан Митков Златев и Кирил Златков Петров от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора взеха участие в еднодневно събитие - хакатон, на тема "Учениците и фалшивата информация в социалните мрежи". То се проведе в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански", гр. Стара Загора.
Целта на инициативата е да се предложат решения за разпознаване на фалшиви профили в социалните мрежи, като се окуражи взаимната работа на учениците от различни училища с идентични интереси в сферата на "Информационните технологии".

 

Награди от Общински конкурс „Усмихни се и мечтай”

25
юни2022

Осем ученици от СУ „Христо Смирненски” спечелиха грамоти за участие и предметни награди от Общински конкурс „Усмихни се и мечтай”, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  и Центъра за превантивна и психолого-консултативна дейност към Община Стара Загора.
Отличените ученици са: Динко Кирилов (2а клас), Златка Стефанова (2а клас), Божидара Божкова (2б клас), Красимир Ангелов (2б клас), Таня Митева (3а клас) в категория „Фотография” и Снежана Георгиева (4б клас), Таня Огнянова (4б клас) и Златка Илиева (6б клас) в категория „Стихотворение”.
Условието за участие в конкурса бе учениците да подготвят авторски фотографии или авторски стихотворения. В конкурса участваха общо 12 деца в категория „Фотография” и 10 деца в категория „Стихотворение”, като участието на ученици от СУ „Христо Смирненски” беше най-масово. Журито на конкурса бе затруднено да определи класиране за първо, второ и трето място и затова отличи всички участници с еднакви награди – грамоти за участие и предметни награди.
Награждаването се проведе на 22.06.2022 г. пред Община Стара Загора. Наградите връчи лично зам. кмет на Стара Загора Иванка Сотирова. Седем деца получиха възможност да прочетат своите слънчеви стихотворения пред публиката. Единствено Снежана Георгиева от 4б клас декламира стихотворението си наизуст и получи аплодисментите на публиката.



Снежана Фанева Георгиева,  4б клас:

Слънчева усмивка

Слънце писало писмо,
праща ни го чак от юг.
И с усмивка идва то,
бързичко пристига тук.

Пролетта е мил сезон,
всичко е раззеленено.
Вятър свири в полутон:
цветно, пъстро – обновено!

Аз обичам пролетта,
бос по пясъка да тичам!
Да усетя сладостта
„пролет” щом изричам!

Китка кича със цветя
по поляни с вятъра лудея,
слънце, полъх, красота –
за любов и свобода копнея!


Таня Жанова Огнянова,  4б клас:

Мечта

Имам си една мечта –
да порасна аз голяма.
Всички хора с радост да даря,
както мен ме радва мама.

С облаците волно да летя,
да рисувам пролет, лято, есен, зима…
Мир да има по света
и в сърцата – песента любима!

Нека щастие ни озари,
ще играем, пеем и мечтаем.
Всеки своя мирен свят ще сътвори –
нищичко не искаме назаем!

И ще раснем здрави, умни и красиви
с приятелства дарени, с разума богати.
Щом мечтите сбъдват помислите живи,
блянът наш в душите свят е!



Златка Радостинова Илиева, 6б клас:

Усмивката

Аз се усмихвам,
ти се усмихваш,
усмивка по лицата ни грее
и щастливо сърцето се смее.

Днес тичам, играя и пея –
усмивка си нося в душата
и винаги, когато запея –
усмихват се хората със сърцата.

Усмивката топли богати и бедни,
сплотява ни тя във бедата
и мигом, когато сме тъжни
ни дава подкрепа богата.

Усмихвай се! Дарявай ти всички!
Дарявай ги и с обич, с топлина,
и нека в сърцата ни да има –
местенце за усмивчица – поне една!

 

Участие във фестивала „Моята професия, моето бъдеще“

24
юни2022

На 23.06.2022г. екип от трима шестокласника от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загоора взеха участие във фестивал на професиите на тема „Моята професия, моето бъдеще“, който се проведе в „Младежки дом“, гр. Стара Загора. Учениците презентираха професията музикант – инструменталист. За целта те бяха облечени в традиционни български носии и представиха инструментите тамбура, гъдулка и тарамбука.
Любовта към българския фолклор и традиции пробуди у публиката силен интерес, за което нашите ученици получиха най-силните аплодисменти и признание.
Нашите ученици представиха достойно професията музикант - инструменталист и нашето училище СУ „Христо Смирненски“ пред присъстващите ученици и гости. В края на форума получиха награди и грамоти.

 

Учениците Атанас Димитров и Георги Радев от 8 клас взеха участие във викторина

12
април2022

На 12.04.2022 г. се продеде викторина на тема „Моята Натура 2000 и хищни птици“, организирана от Зелени Балкани. В нея взеха участие учениците от СУ „ Христо Смирненски“ – Атанас Димитров и Георги Радев от 8 клас.

На учениците бяха връчени Грамоти за доброто представяне и показани знания за екологичната мрежа „Натура 2000“, с акцент през 2022 г. върху белошипата ветрушка, ловен сокол и царски орел.

 

Отбелязване на Световния ден на околната среда с екологична викторина и еко модно ревю

05
юни2022

Във връзка с отбелязване на 5 юни - Световен ден на околната среда в СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се проведе екологична викторина „Зелена Вселена“ с ученици от 8 клас.
Провокирани от идеята да вдъхнат втори живот на пъстрите найлонови торбички, които ни служат в бита, малките природозащитници от пети клас проявиха завидни творчески умения и създадоха невероятни екокостюми. Повторното използване на отпадъци за създаване на нещо ново, интересно и забавно помогна на децата да погледнат по друг начин на заобикалящия ни свят.
Еко заниманията имат за цел да възпитават в учениците чувство за отговорност към природата и да допринесат за развитието на екологичното гражданство в училище.

 

Ученици от СУ „Христо Смирненски“ гостуват на ММЦ – Стара Загора

07
юни2022

Осмокласници и деветокласници от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора и техните ръководители г-жа Милена Динчева, г-жа Албена Василева и г-жа Ваня Крачолова посетиха Международен младежки център – Стара Загора.
По времена гостуването си средношколците имаха възможността да разгледат центъра, да се запознаят с лятната програма за младежи, да участват в забавни мотивационни игри и във вкусна кулинарна работилница.
С много старание, желание и следвайки инструкциите на учителите си учениците приготвиха две красиви, сметанови торти.
СУ „Христо Смирненски” има дългогодишни традиции в съвместната работа с Международен младежки център - Стара Загора. От откриването на центъра през 2015г. до днес имаме изградени добри взаимоотношения на сътрудничество и сме работили съвместно по редица проекти.

 

Петокласничка с награда от литературен конкурс „Николай Лилиев“

26
май2022

На тържествена церемония, състояла се на 26 май, възпитаничката на СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора Красимира Бонев бе удостоена с поощрителна награда за участието си в Национален ученически литературен конкурс с международно участие „Николай Лилиев“. Ученичката под ръководството на г-жа Петя Костадинова участва с есе на тема:
„Роса ли градините ръси
Коса ли звънти в самота?
Аз чувам унесен в съня си:
Трепти незаспала мечта.“
(„Роса ли градините ръси…“, Н. Лилиев)

Организатор на конкурса е XI ОУ „Николай  Лилиев”, гр. Стара Загора , със съдействието на Регионално управление на образованието – Стара Загора, Община Стара Загора и Музей „Литературна Стара Загора“.

 

Маратон на четенето

21
апр.2022

Със серия от инициативи СУ“Христо Смирненски”, гр. Стара Загора за поредна година се включи в инициативата Маратон на четенето – празник на книгите и четящите хора.
Учениците от 1-10 клас участваха с четене на различни литературни творби. Студенти от Педагогически факултет на Тракийски университет, гр. Стара Загора четоха приказки на третокласниците и четвъртокласниците.
През последните две седмици всеки ден ученици четяха любими приказки и стихотворения в ефира на училищното радио “Междучасие”.
Маратонът на четенето е инициатива на Българската библиотечно – информационна асоциация и българските публични библиотеки в партньорство с общини и културни и образователни институти.

 

Пролетно почистване

22
апр.2022

Учениците от 1 до 10 клас от СУ "Христо Смирненски" отбелязаха Световния ден на Земята - 22 април като се включиха в пролетно почистване на училищния двор.
Инициативата е на клуба на доброволеца "Мисли добро, прави добро" и е част от дейностите по проект на ММЦ- Стара Загора "Мисли локално, действай глобално".

 

Участие в благотворителен Великденски базар

23
апр.2022

Красиви ръчно изработени картички, венци и сувенири подготвиха учителите и учениците от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора за да подкрепят благородната инициатива „Боядисай яйце, спаси детско сърце“. Събитието включва провеждането на цветен великденски празник на открито – творчески работилници, музика, игри и много изненади, а също и благотворителен базар. Всички събрани средства от продадените изделия, както и дарените в специално поставените кутии пари, ще бъдат инвестирани за закупуването на пулсоксиметър и глюкометер за нуждите на Клиниката по неонатология към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Стара Загора.
Организатори са Ротарианското семейство в Стара Загора и Община Стара Загора. Празникът ще се проведе на 23 април, в парк „5-ти октомври‘‘, от 10 до 14.00 часа.

 

Пролетна кулинарна работилница

26
март2022

Традицията крие своята сила в живото пресъздаване на ритуалите и обредите, предавани от поколенията чрез българския фолклор. Затова и ние в навечерието на светлия празник Благовещение приготвихме вкусна баница и обредна пита, наречена за здраве, прошка и берекет. На 22 март учениците от пети Б клас, с класен ръководител г-жа Бойка Стоева, се запознаха, как се вие баница с точени кори и със завидни умения приложиха на практика наученото.  Два дни след тях учениците от пети А клас с ръководител г-жа Албена Василева, се обучаваха в месене и точене на тесто, в приготвяне на обредна пита и малки тестени изделия. С много вълнение, ентусиазъм и търпение до крайния резултат младите кулинари съчетаха полезното с приятното под умелото и увлекателно ръководство на г-жа Милена Динчева- мастър шеф в училище вече няколко поредни години. Ученичката от 5 А клас Румяна Иванова представи символиката на обредния хляб за празника Благовещение пред г-жа Трандева - директор на училището, която опита ритуално погачата с мед.  Учениците почерпиха също и учителите и служители в училището, като им пожелаха здраве и благи вести.
Кулинарните работилници в СУ "Христо Смирненски " ще продължат и през следващата седмица с приготвяне на пици и други вкусни лакомства с ученици от шести клас.

 

Световният ден на водата

22
март2022

Презентация на тема „Да опазим водата чиста“ представи пред ученици от 5 до 8 клас г-жа Пепа Славова, като част от училищните инициативи за отбелязване на Световния ден на водата – 22 март.  В края на урока бе организирана тематична викторина, в която учениците показаха своите знания за кръговрата на водата и начините за нейното пестене.
Участие в инициативите взеха и ученици от 5 А клас, които направиха изложба с рисунки на тема „Водата е живот“.
Чрез своите изяви учениците от СУ “Христо Смирненски“ напомниха, че питейната вода е жизненоважна за здравето на хората, но количеството й на планетата ни е ограничено и затова тя трябва да се използва разумно.

 

Екипни приказки по фантазиен бином

22
март2022

Открит урок на тема „Фантазиен бином“ проведе учителката Златина Горанова с учениците от 4 Б клас от СУ „Христо Смирненски, гр. Стара Загора.
В началото на урока учениците чрез платформата Енвижън отговаряха на въпроси свързани с творчеството на Джани Родари. След това  четвъртокласниците бяха запознати със същността на фантазийния бином и  получиха задача да упражнят наученото и да съставят свои фантастични истории. За целта бяха разделени на 3 групи, всяка от тях трябваше да създаде приказка като използва 2 произволни думи. При изпълнение на  творческата задача учениците вложиха много старание, ентусиазъм и фантазия. В края на часа, когато представиха своите творби, получиха от присъстващите заслужени аплодисменти и поздравления.
Проведеният урок е част от плана на професионалната учеща общност (ПУО) за споделяне на добри практики между учителите от начален етап. ПУО е сформирана в началото на учебната година, във връзка с участието на училището в програма „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“.

 

Успешно сътрудничество с ММЦ

20
март2022

На 17.03.2022г се проведе среща между Международен младежки център към Община Стара Загора и учениците от 8, 9 и 10 клас от СУ " Христо Смирненски" Стара Загора. Темата         "Как да се държим в обществото и как обществото реагира на вашето поведение" беше представена от лекторите Моника Тодорова и Здравко Димитров чрез работа в групи, раздаване на информационни материали и интересни ролеви игри. След оживената дискусия учениците попълниха анкети. Проведената среща е част от многобройните съвместни дейности и резултат от успешното сътрудничество между училището и ММЦ.

 

Световен ден на числото Пи

19
март2022

Отбелязваме Световния ден на рециклирането
Ученици от групите ЦДО в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включиха в отбелязването на Световния ден на рециклирането – 18 март. Чрез серия от уроци децата се запознаха с ползите от рециклирането, нарисуваха рисунки, апликираха, направиха с помощта на учителите си атрактивни кошчета за разделно събиране.
Учениците от ЦДО 3.клас с ръководител г-жа Мария Неделчева спечелиха първо място в импровизирания вътрешен конкурс за най-оригинално изделие за разделно събиране. Техните кутии са украсени с 3D декорация и забавни герои. За изработката им са използвани пластмасови лъжички, сламки, капачки, найлонови торбички, картонени чашки, цветна хартия и прежда.
Освен че бяха забавни, занятията за рециклирането допринесоха за изграждането на знания и навици сред  децата за изхвърляне на отпадъците от пластмаса, метал, хартия и стъкло разделно в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда.
Световният ден на рециклирането е инициатива, която официално се координира в България от сдружение BG Бъди активен.

Урок - упражнение

Тема: Фантазииният бином

 

Отбелязваме Световния ден на рециклирането

18
март2022

Ученици от групите ЦДО в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включиха в отбелязването на Световния ден на рециклирането – 18 март. Чрез серия от уроци децата се запознаха с ползите от рециклирането, нарисуваха рисунки, апликираха, направиха с помощта на учителите си атрактивни кошчета за разделно събиране.
Учениците от ЦДО 3.клас с ръководител г-жа Мария Неделчева спечелиха първо място в импровизирания вътрешен конкурс за най-оригинално изделие за разделно събиране. Техните кутии са украсени с 3D декорация и забавни герои. За изработката им са използвани пластмасови лъжички, сламки, капачки, найлонови торбички, картонени чашки, цветна хартия и прежда.
Освен че бяха забавни, занятията за рециклирането допринесоха за изграждането на знания и навици сред  децата за изхвърляне на отпадъците от пластмаса, метал, хартия и стъкло разделно в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда.
Световният ден на рециклирането е инициатива, която официално се координира в България от сдружение BG Бъди активен.
Урок - упражнение
Тема: Фантазииният бином

 

Световен ден на числото Пи

14
март2022

С радиопредаване и мини флашмоб ученици от петите класове от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора под ръководството на г-жа Милена Динчева отбелязаха Международния ден на числото Пи.
Чрез тематичното радиопредаване петокласничките Красимира и Румяна запознаха учениците с интересни и любопитни факти свързани с „едно от най-загадъчните и магически числа в математиката, което може да бъде открито навсякъде в заобикалящия ни свят, известно още под името Лудолфовото число и Архимедовата константа“. Слушателите на ученическото радио разбраха още, че „числото Пи е безкрайна непериодична дроб, приблизително равна на 22/7 или 3,14. Световният рекорд по неговото запомняне засега принадлежи на 60 годишен японец, който рецитирал в продължение на 16 часа 100 000 цифри след десетичната запетая“. Споменат бе и друг не по-малко любопитен факт - на датата 14 март, когато отбелязваме Деня на числото Пи, е роден великият физик Алберт Айнщайн.
След края на радиопредаването учениците заедно с директорът на училището г-жа Пенка Трандева и г-жа Милена Динчева си направиха снимка за спомен, държейки в ръцете си първите цифри от безкрайното число Пи.

 

Първо място на литературен конкурс

11
март2022

През месец Януари ученичката от 5А клас Камелия Михайлова, спечели първо място от литературен конкурс, организиран от ХГ " Дамян Дамянов" гр. Сливен. Темата на конкурса бе " Живей, живей измислице любов! Мираж бъди, но ни прави човечни". Ето и нейният разказ.

 

„Да съхраним българското“

02
март2022

В двора на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора учениците облечени в народни носии извиха пъстро право хоро, на което се хванаха и учителите им. По този начин училището се включва в ежегодната инициатива „Да съхраним българското“, организирана от СУ „Максим Горки“. Тя е във връзка с отбелязването на 3-ти март. Основната идея на събитието е ученици, учители и родители да отдадат почит към националните герои и да съхранят българските традиции.
След  хорото, отбелязването на Националния празник на България продължи във физкултурния салон, където ученици представиха кратка литературно-музикална програма.

 

Мартенски поздрав

01
март2022

По традиция и тази година ученици от СУ „Христо Смирненски“ посетиха РУО – Стара Загора, Община Стара Загора и Областна администрация Стара Загора за да отправят мартенски поздрав с пожелания за здраве. Освен със стихове за Баба Марта и пролетта, те зарадваха ръководствата на институциите и техните служители с красиви ръчно изработени мартенички.
Домакините посрещнаха децата изключително гостоприемно и на свои ред  им подариха лакомства и мартенички, с пожеланието да бъдат здрави, ученолюбиви и да пазят българските традиции.
Честита Баба Марта!

 

Работилничка за медени мартенички

28
февр.2022

В навечерието на празника на Баба Марта, в кабинета по готварство на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе открита практика „Работилничка за медени мартенички“. В нея взеха участие ученици от 5 А клас, които под ръководството на г-жа Милена Динчева  - организатор и  г-жа Албена Василева – кл.ръководител, придобиха умения за украсяване на меденки с фондан и сладка вафлена хартия. Готовите тематични меденки бяха старателно опаковани и завързани с мартеничка от доволните от красивия резултат ученици.
Гости на кулинарния урок бяха г-жа Пенка Трандева – директор на училището,  г-жа Ваня Троева – зам. директор и  г-жа Петранка Иванова.

 

„Денят на розовата фланелка” беше отбелязан в СУ „Христо Смирненски“

23
февр.2022

На 23.02.2022 г. учениците от ЦДО – 4 клас с ръководител г-жа Велина Йотовска отбелязаха „Деня на розовата фланелка“. Децата бяха приобщени към инициативата на средношколците в канадското училище от 2007 г., когато те в подкрепа на свой съученик, тормозени заради розовия цвят на блузата си, се обличат масово с розови фланелки. В часа Занимания по интереси педагогическият съветник г-н Пламен Динев представи презентация на тема: „Агресията ражда агресия“ съвместно с ученичката Гита Петкова от 4 А клас. Урокът продължи с търсене на паралел с българската народна приказка „Лошата дума“и стихове от ученическия живот на Петя Дубарова.

Своите послания децата написаха на предварително подготвени хартиени модели на розови фланелки и сърчица, които заедно с тематичната украса на стаята и розовите им блузи, специално облечени за случая, докоснаха най-чувствителната същност на всеки един тях.

Чрез интересна „техника на огледалото“ и групова работа г-жа Йотовска насочи учениците към идентифициране на желаните и нежеланите форми на поведение. В присъствието на г-жа Троева – ЗДУД, г-жа В.Крачолова – соц.работник, г-н Пл.Динев, класни ръководители и учители, учениците си пожелаха ежедневието им в училище и извън него да продължи без всякакви форми на тормоз.

 

Ученици подготвиха презентация за Св. Валентин

14
дек.2021

На 14 февруари ученици от пети и шести клас, под ръководството на г-жа Пепа Славова, представиха съвместно подготвена презентация на тема: „Денят на влюбените – празник на виното и любовта“. Петокласничката Румяна Иванова запозна своите съученици с интересни факти свързани с деня на Св. Валентин.

За празначната атмосфера допринесоха изработените сърчица от учениците от 5 а клас с р-л г-жа Албена Василева.

Празникът на виното и любовта има за символи светиите Трифон и Валентин. Има много общо между тях. И двамата загиват млади за христовата вяра. И двамата са били лечители. И двамата излекували млади девойки от неизлечими болести: свети Трифон – душевната болест на дъщерята на императора, а свети Валентин – сляпата дъщеря на пазача на затвора. Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите церове.

На всички празнуващи – приятно прекарване – независимо кой – кой празник си избира да чества. Здраве, много любов и късмет!
На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището „философ“ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер.

Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата „Свети Климент Римски“.

Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

В празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

 

Коледарски песни и наричания в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

15
дек.2021

Коледарска група с ръководители Деница Божилова и Ивелина Иванова отправи коледен поздрав към ръководството и колектива на училището. По стар български обичай момчетата изпълниха коледни песни и изрекоха благословии и наричания за здраве, плодородие и благоденствие.

„Тоз кравай,
сят-пресят, вит-превит,
пред Бога печен,
на нас наречен.
Колко зрънца са у него,
млети и премлети,
вети и превети,
сети и пресети,
толкоз здраве в тая къща!“

Стопанинът на къщата - директорът г-жа Пенка Трандева благодари на коледарската дружина за добрите думи, дарува ги с лакомства и пожела на всички здраве, благополучие и светли празници.
В края на поздравителна програма екипът на СУ „Христо Смирненски“ си направи снимка за спомен пред коледната елха.

 

Училищното радио "Междучасие" навърши 2 години.

1
дек.2021

Интервю с учителката Силвия Колева


 

 

Занятие с родители на тема: "Кой е по-..., по-...,  най- .... ?!

20
окт.2021

На 20.10. 2021г. по НП "Заедно за всяко дете", в ЦДО - 4 кл. с ръководител г-жа В. Йотовска, се проведе представително занятие на тема: "Кой е по-..., по-...,  най- .... ?!". В часа по Занимания по интереси присъстваха ученици от 4А и 4Б класове и техните родители. Неусетно възхищението на децата от слънчевия есенен ден, светналия в златножълто двор с любимите кестени, умело бе насочено към пъстротата и колорита на есенно-зимните празници. Красотата и изяществото на тракийската женска носия бяха претворени с усърдие от екипите на деца и родители върху предварително изработени хартиени кукли. Всички заедно се докоснаха до творчеството на А. Каралийчев, любим писател и приятел на поколения деца, пишейки под диктовка текст от разказа му "Есен".            
Освен езикова култура и компетенции, учениците демонстрираха и математическите си умения, състезавайки се по точност и бързина. В отговорите на числовите изрази най-досетливите откриха датата 1.11 - Денят на будителите повод, който използваха да споделят наученото за д-р Петър Берон, В. Априлов, М. Кусев, В. Левски.
Жури, съставлявано от г-н П. Динев и г-жа В. Крачолова оценяваше представянето на учениците. Най-добре представилите се от тях бяха поздравени с танц и заслужени аплодисменти.
Всички ние - учители, деца и родители, показахме, че трудът винаги е желан, ценен и необходим, че трудът създава както  красота, така и успехи, сигурност, благополучие.

 

Културните институции като образователна среда

22
окт.2021

Учениците от втори до четвърти клас от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора посетиха културни институции в града, като част от дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Целта на работата по националната програма е повишаване на интереса на учениците и на мотивацията им за учене.
Мюзикълът „Отмъщението на Зайчето Питър“ на Държавна опера Стара Загора и постановката „Който не работи, не трябва да яде“ на Куклен театър, Стара Загора силно впечатлиха и развълнуваха малките зрители. Интересни за учениците бяха и поредицата от ателиета в Регионален исторически музей, а също и интерактивната беседата за историческото развитие на нашия град и културните археологически пластове, съхранили предмети от живота и бита на предците ни.