Викторина по БЕЛ и математика с ученици от 7.клас

29
юни2021

На 29.06.2021г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се проведе викторина със седмите класове на тема: „За всяка буква знам математик и творец голям“. Инициативата е част от вътрешноинституционална квалификация на учителите от методичното обединение на училището.
Учениците показаха как са се подготвили за проведеното в средата на месец юни Националното външно оценяване. Те с ентусиазъм и старание отговяряха на въпроси свързани с автобиографии на известни математици и автори, решаваха задачи, редактираха текст и пр.
Накрая всеки участник във викторината беше удостоен с грамота.


 

Плакет и грамота за радио „Междучасие“ на СУ “Христо Смирненски“, Стара Загора от ДАЗД

25
март2021

Старозагорското средно училище „Христо Смирненски“ е удостоено с отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“ 2020 г. за постигнати резултати в грижата за децата и за създаване на условия за пълноценно им развитие.

Училището е участвалов националното съревнование с още 193 институции от страната, като 39 от тях са били наградени.

Конкурсът е на Държавна агенция за закрила на детето. Отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство“ се дава за трета поредна година, каза за радио Стара Загора директорът на СУ „Христо Смирненски“ Пенка Трандева.

Учебното заведение се включи в конкурса в категория „Значима иновация“  със създаденото през 2019 г. и успешно функциониращо и до днес радио „Междучасие“. Училищното радио напълно оправдава своята цел – повишава интереса на учениците  билингви към българския език, развива уменията им за комуникация и правилно говорене, възпитава в родолюбие и подобрява микроклимата в училище, обобщи Трандева  допълни, че 1/3 от учениците вече са се включили в ежеседмичната му програма. Радиото се излъчва във времето на голямото междучасие и негов сигнал е едноименната песен на Васил Найденов.

Предвид епидемичната обстановка в страната тържествената церемония по награждаването се проведе онлайн на 25 март, каза още Трандева.

Цялото интервю в аудио файл на страницата: https://bnr.bg/starazagora/post/101445392?forceFullVersion=1

 

Информационна кампания на ММЦ в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

28
май2021

През учебна 2020/2021 година СУ „Христо Смирненски“ се включи като партньор по проект № BGLD-1.003-0003 „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.   
В рамките на проекта през годината бяха реализирани редица инициативи.
На 26-ти май 2021 г. екип от Международен младежки център Стара Загора се срещна с ученици от 8-10 клас от СУ „Христо Смирненски“ . Целта на срещата бе да се реализират обучителни и занимателни дейности за младите хора на възраст от 15 години, да се повиши личностно развитие на учениците, както и знанията, уменията и компетенциите им. Провеждането на подобен тип срещи има социализиращ характер и доказано положителен ефект върху младежите.
По време на среща менторите от ММЦ запознаха присъстващите ученици с лятната програма и дейностите, които развива младежкият център, и поканиха всички, които желаят, да се включат в тях според предпочитанията и възможностите си.


 

Състезание по Безопасност на движението по пътищата между ученици от начален етап

13
май2021

С много положителни емоции и желание за победа премина състезанието по Безопасност на движението по пътищата, проведено на 13.05.2021 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора. Участие взеха ученици от третите и четвъртите класове, които бяха разпределени в два смесени отбора.

Състезанието се проведе в 3 кръга, като в края на всеки кръг тричленно жури от учители присъждаше точки за верен отговор и за бързина. В първи кръг участниците трябваше да покажат знанията си за безопасно придвижване по улиците. Във втори кръг журито задава индивидуални въпроси на състезателите. Разпознаване на частите на велосипеда беше задачата в последния кръг.

Оспорваното състезание, в което и двата отбора се представиха силно и достойно, завърши с победа за отбор „А“.
 Изявата е част от дейностите от План – програмата за Безопасност на движението по пътищата за 2021 година на СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора за изпълнение на СЕКТОРНА СТРАТЕГИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА (2021 – 2030) на МОН.

 

Седмокласници посетиха Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране

12
май2021

На 11.05.2021 г. седмокласници от СУ „Хр. Смирненски“ посетиха Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която бе организирана в парк „Пети октомври“, Стара Загора. Учениците се запознаха с възможностите за гимназиално образование, които предлагат училищата в града. Предоставени им бяха брошури и рекламни материали. Седмокласниците проявиха интерес към различни професионални направления.

 

Информационна кампания на ММЦ в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

17
март2021

На 17.03.2021 г. в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора гостуваха представители на Международен младежки център. Те проведоха информационна кампания с участието на ученици от 8, 9 и 10 клас.

Събитието е част от дейностите по проект „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“ на Община Стара Загора, като целта е да се достигне до уязвимите групи на територията на Област Стара Загора. Предвиждат се обучителни и занимателни дейности за млади хора на възраст между 15 и 29 години.
 Лекторът Здравко Тенев и младежи от ММЦ запознаха присъстващите ученици с дейностите, които развива младежкият център, и поканиха всички, които желаят, да се включат в тях според интересите и предпочитанията си.

 

 

И в условия на пандемия ученици от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора продължават да творят

27
февр.2021

Ученици от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включиха с огромно желание в различни общински и национални конкурси, показвайки богато въображение и завидна творческа енергия.

С много вдъхновение деца от подготвителен до 7 клас изработиха красиви червено-бели мартенички за традиционния общински конкурс за мартеничка, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие и Община Стара Загора.

Шестокласничката Айтен Бекташева се включи със своя рисунка в конкурса „Тоз, който падне в бой за свобода…“, организиран от Съюза на българите в Кипър, гр. Никозия със съдействието на МОН.

В обявения от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Стара Загора конкурс за детска рисунка на тема: „Подай ръка на доброто“ участват талантливите седмокласнички Славка Енчева и Емануела Манева и шестокласничката Недка Енчева, която не им отстъпва и работи с много творчески заряд.

Инициативата е в рамките на превантивната кампания „Обединени срещу насилието“ и по повод 24 февруари – Световен ден против тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“.

 

 

24 февруари – Международен ден на розовата фланелка

24
февр.2021

За поредна година СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза Международния ден на розовата фланелка, който  се провежда последната сряда на месец февруари. Инициативата се реализира във всички групи за целодневна организация на учебния ден от 1-ви до 4-ти клас и в нея се включиха над 100 деца.
Учениците от 3 клас под ръководството на г-жа Йотовска изработиха розови картички с послания под формата на птици и с големината на детска длан. Децата сами формулираха изводи и постулати по темата, които да ни направят по-добри, толерантни и човечни.
Първокласниците под ръководството на г-жа Силвия Колева и Мария Неделчева изработиха тематични рисунки на розова хартия, най-добрите от които бяха поставени на училищно табло.
Учениците от 2 и 4 клас изгледаха презентация, след което участваха в дискусия с педагогическия съветник и социалния работник, като разсъждаваха по темата за добротата.

 

Ателие за изработване на мартенички

18
февр.2021

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в инициативата на къща музей „Гео Милев“ за изработване на мартенички по случай предстоящия празник 1 март. В ателието „Хей ръчички, хей ги две, мартенички правят те!“ , което се състоя в училище при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, се включиха учениците от групите за ЦДО с техните ръководители.  Организаторите разказаха на децата историята на празника и им показаха нови и интересни начини за изработване на мартенички.
В продължение на два дни – 16- 17.02.2021 г. съвместно с г-жа Таня Иванова, представител на къща музей „Гео Милев“,   децата с голяма радост не само изработиха свои мартенички, но и  рецитираха стихчета и пяха песни, посветени на  Баба Марта.

 

Да готвим с любов

12
февр.2021

Кулинарно състезание „Мини Мастър шеф“ се проведе в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора при строго спазване на епидемичните мерки. Преди старта на надпреварата ученици от групата за занимания по интереси „Родна реч“ представиха литературно-музикална програма, посветена на предстоящия празник „Свети Валентин“. С много чувство прозвучаха изпълненията на  любовна лирика от известни български автори и песента за приятелството.
Чаровните третокласници Илия Христов  и Снежана Фанева  се превъплътиха в образите на Ромео и Жулиета и тяхното шеговито изпълнение беше бурно аплодирано.
Момичешката група за модерни танци възпламени публиката преди началото на оспорваната битка между трите отбора на седмите класове за най-здравословен сандвич и най-оригинална плодова торта.  В оспорвана борба първото място спечели отвор Б, следван на незначителна разлика от отбор А и отбор В. За старанието и ентусиазма всички участници получиха грамоти и специално изработена меденка от организатора на състезанието г-жа Милена Динчева с логото „Мастър шеф“.

 

Международен ден без тютюнопушене

16
ноем.2020

На 16.11.2020 г. СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза Международния ден без тютюнопушене - 19 ноември. Мероприятието премина под ръководството на госпожа Пепа Славова – преподавател по биология и здравно образование. Учениците изгледаха презентация за вредата от тютюнопушенето, а Асения  Шанова от 5б клас представи информация за цигарения дим и пораженията, които той нанася на човешкия организъм.

 

Седмицата на програмирането

22
окт.2020

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора отбеляза европейската седмицата на програмирането.
На 20.10. 2020 г. ученици от шести клас представиха пред своите съученици от 5 клас мултимедийна презентация на тема „История на изчислителната техника“. Те говориха за възникването, поетапното развитие и усъвършенстване на изчислителната техника. Беше споменат Джон Атанасов - баща на компютъра и българският му произход. Учениците изгледаха и клипче на тема „Компютърът на бъдещето - холограма.“
На 22.10. 2020 г. ученици от седми клас подготвиха и  представиха пред учениците от шести клас две презентации „История на програмирането“ и „Известни програмисти - пътят към успеха“. Седмокласниците увлекателно разказаха за възникването, историческото развитие, съвремието и бъдещето на програмирането. Посочиха стъпките за навлизане и развитие в професията програмист. Шестокласниците се запознаха и с десетте най-известни програмисти, с техния труд, принос и постижения в областта на програмирането. Научиха какво е създал всеки един от тях и къде се прилага.

 

25.IX – Европейския ден на спорта

25
септ.2020

С щафетна игра четвъртокласниците от СУ „Христо Смирненски“ отбелязаха Европейския ден на спорта. Разделени на два отбора момичетата и момчетата с ентусиазъм и спортен хъс се втурнаха в спортната битка. В оспорваното състезание победи отборът на момичетата.
Накрая всички участници получиха значки, предоставени от БГ „Бъди активен“ – партньор на инициативата.